Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Afshan_Azad Vendedor_ambulante Complejo_de_autosuficiencia Ajuda Chispa_de_tren Abdón_Prats_Bastidas ATR_42_500 Via_maritima_San_Lorenzo Yeshivot Aeropuerto_Internacional_de_Sarajevo Condado_de_Lika-Senj Aeropuerto_(pelicula_de_1970) Y_te_vas/Por_ti Conjunto_de_numeros_naturales Zebro Club_Deportivo_Academia_Alfaro_Moreno Abraham_hendriksz_van_beyeren Coccoloba_oaxacensis Chateau-Landon Cirugia_cardiovascular Chris_Kanyon Walter_Anthony_Murphy Viva_la_Vida Chateauneuf_sur_Loire Yuty_(Caazapa) Zeo_Ranger_V_-_Rojo Ciudad_de_Fátima A_T_V Chi_Carinae Xiaitermes Vasili_Poyárkov Watertown_(Wisconsin) Zai Condado_de_Payette_(Idaho) Club_Xoloitzcuintles_de_Tijuana Valverdejo Zapata_(estación) WGTT Vigabatrina Chelo_Alonso Ciclismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Múnich_1972 Vandellós_y_Hospitalet_del_Infant Vuelta_a_España_1996 Valery_Ivanovich_Grubov Contemplación_(libro) Aeropuerto_de_Alejandria Clásico_Argentinos_Juniors_-_Platense Aberto_de_Florianópolis Zarinoff_Lebeouf Acleisanthes Voces_de_mayo Veg._Mater._Med._U.S. Chichilianne Yassine_Mansouri Christell_Rodriguez

html map