Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Chamdo Boris_Spivacow Bienestar_de_los_animales Banco_Intercontinental Bulbocodium_filifolium Cangas_de_Narcea Bulgaria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Seúl_1988 Beatriz_enríquez_de_arana Bayan-Olgiy_(aymag) Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1953 Base_jubany Casa_de_Hanóver Boris_Kozolchyk Batalla_del_bruch Back_orifice CYCO Baron_Jean_Conrad_Hottinguer Burrito_cara_roja Bebeto_(Jose_Roberto_Gama_de_Oliveira) Batalla_de_Nayaf Canto_a_mi_America Cecilia_Concepción_Álvarez Bromelia_viridis Castro_de_Navais Can_Valent Centros_socioculturales_en_Carabanchel Bellevue_(Míchigan) Batalla_de_grunwald Beyond_the_sunset:_the_romantic_collection BTR_60PA Bisnicholsonia Besiktaş_jimnastik_kulubu Brama_dussumieri Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1991 Bob_Angelo Cayos_Prickly_Pear Bill_Perry Cassandra's_Dream Bar-lès-Buzancy C.D._Logrones Bruno_Montelongo Bennetot Biscutella_valentina_var._laevigata Castillo_de_Hohenwerfen Bride_of_Chucky Bodegas_subterraneas_de_Aranda_de_Duero Bomberman_Quest Cafelândia_(Paraná) Castillo_de_Montealegre_de_Campos Calocheiridius_amrithiensis Capsella_algida Cable_de_Categoría_5 Byrsonima_cumingiana Batalla_de_Shigeno Botryophora

html map