Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Budas_de_Bamiyán Brigitte_Bako Catedral_de_la_Asuncion_(Vladimir) Campeonato_Mundial_de_Pentatlon_Moderno_de_2005 CJ_Hobgood Carrie-Ann_Moss CD_40_9712 Boleslao_el_Piadoso Brahmanaspati Cantón_de_Lezignan_Corbières Challenger_de_Knoxville Carlos_Garcia_Becerra Caserío_Landetxo_Goikoa Casearia_boliviana Bella_vista_(paraguay) Captrix Blackie_Towery Castiltierra Bulletin_van_den_Rijksplantentuin,_Brussel Castillo_de_Marinén Bai_Chunli Celo_adhesivo Campeonato_de_Primera_Division_1925_(Venezuela) Bernardo_Dorado Barraques._L'altra_ciutat Carlos_Velázquez Cadenas_para_la_nieve Bhaisajyaguru Cantón_de_Crecy_sur-Serre Calp_/_Calpe Brahman_(dios_impersonal_hinduista) Batalla_de_Perugia Bac_cantabria Biblioteca_publica_del_estado Carvico Caimitillo Bandera_del_Tocantins Bistius_bondi Centralismo_de_Chile CA_Excursionistas BRILAT Cellefrouin Bethencourt Castillo_de_la_Guignardière Cardanus_sericeus C.D.S._Santa_Fe Calle_50_(linea_Queens_Boulevard) Balsamodendrum Boissy-le-Chatel Balalín_(revista) Censo_chileno_de_1930 Brambilla Chaah Calculo_de_la_glándula_salival Canis_lupus_arabs

html map