Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bahaullá Bernardo_Verbitsky Central_Nuclear_Columbia Benkara Björk_Guðmundsdottir_&_Trio_Guðmundur_Ingólfssonar Banuncias Batalla_de_al-Lujj Betty_(película) Baglama Casa_Danzante Castillo_de_Barrio_de_la_Tercia Cenzonte_norteno Carmen_Cardenal Bernard_Frenicle_de_Bessy Berta_Tricio Central_Islip_(Nueva_York) Carex_spadicea_var._kochiana Balanced_Scorecard Bordillo_(arqueología) Bullonista Cencosud_Retail_Perú_S.A.C. Bromus_multiflorus Biscutella_seticarpa Bahia_Toetoes Blackfriars,_oxford Calocheiridius_elegans Carlos_I_(de_Portugal) Cephalocereus_hapalacanthus Campaña_de_Filipinas_(1941-1942) Bellprat Banos_de_la_Reina_(Celin) Campylocentrum_neglectum_var._angustifolium Bystropogon_tomentosus BONES Celtis_asperula Casino_Trilenium Barrio_europeo_(desambiguación) Bandera_de_Voivodina Barboza Batalla_de_boviano Cañadas_(Moraleja) Cereus_chotaensis Barranco_de_Castilló Canens Beers_sponsor Borzoi Camilo_Sesto Certhia_discolor Bruja_Calabaza Chappes_(Ardenas) Broin Bolsos_de_mano Broken_Siglo_XXXII_a_C Carlos_Jean Braska

html map