Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Mimobolbus_ornatellus Arrojo_(Fonsagrada) Montenegro_(Quindio) Aratinga_leucophthalma André_el_Gigante Herrlisheim_pres_Colmar Highland_Lakes_(Alabama) Annette_Haven Arnulfo_I_de_Flandes Hans_Jakob Gronnedal Azadirachta_índica Misil_Arcas Historia_de_la_ciencia_y_la_tecnología_en_México Mirame_la_palomita Howard_Hoagland_Carmichael Hamburg,_Illinois Milwaukee_Road_class_EP_1_EF_1_EF-2_EF-3,_and_EF-5 Holtville_(Alabama) Huerequeque High_School_Musical_3_Senior_Year_(banda_sonora) Avenida_da_liberdade Hongkones Atolon_Coroline Autopistas_y_avenidas_de_Caracas Hippolais_opaca Historieta_española Art_Barr Hidrolasa Ibrox_Stadium Apple_Records Guerra_de_independencia_de_venezuela Grímsey Anos-luz Ariobarzanes_II_de_Cíos Angelica_acutiloba Askatuak_San_Sebastian Minervén_Bolivar_Fútbol_Club Monte_Cerro_Alto Hotel-Dieu Mordella_gounellei Monte_xerófilo_del_macizo_del_Tibesti_y_el_monte_Uweinat Hapalopsittaca_fuertesi Avenida_Conde_de_Sallent Henrik_Nordbrandt Morvilliers_(Aube) Halcon_(Phineas_y_Ferb) Honda_Motor_Co.,_Ltd. Autovía_GR-30 I_giorni_dell'ira Argiope_bruennichi Grissom Henricus_Antonius_van_Meegeren Mombeltran_(Ávila) Atreo

html map